Question: 1
Who was the General of Sher Shah, a leader of the suri empire of Indian History?
| (A) Brahmajit Gaur. |
| (B) Dilir Khan. |
| (C) Shyestha Khan. |
| (D) Jai Singh. |
| show answer
Answer: (A) Brahmajit Gaur.
|
Question: 2
Who wrote Nil Darpan, an Indian Bengali play?
| (A) Madhusudan dutta. |
| (B) Dinobondhu Mitra. |
| (C) Harish chandra Mukherjee. |
| (D) Kali prasanna singha. |
| show answer
Answer: (B) Dinobondhu Mitra.
|
Question: 3
Right to freedom is ensured in the Constitution of Indian under which article?
| (A) Article number 23 |
| (B) Article number 25 |
| (C) Article number 18 |
| (D) Article number 19 |
| show answer
Answer: (D) Article number 19
|
Question: 4
Kala Kshetram is a Centre of dance and Performing Arts established by-
| (A) Rukmini Devi. |
| (B) Sonal Man Singh. |
| (C) Sutapa Talukdar. |
| (D) Birju Maharaj. |
| show answer
Answer: (A) Rukmini Devi.
|
Question: 5
Which of the following place is the Westernmost district of West Bengal, a state of India?
| (A) Bankura. |
| (B) Paschim Medinipur. |
| (C) Purulia. |
| (D) Burdwan. |
| show answer
Answer: (C) Purulia.
|
Question: 6
Which of the following place is the World's most hottest place?
| A. Delhi. |
| B. Jekobabad. |
| C. Canberra. |
| D. New York |
| show answer
Answer: B. Jekobabad.
|
Question: 7
What is the currency of Saudi Arabia?
| A. Rupee. |
| B. Saudi riyal. | C. Peso. | D. Pound. |
| show answer
Answer: B. Saudi riyal.
|
Question: 8
Operation Neptune Sphere was an army operation against al-Qaeda group leader Osama bin Laden. This operation was planned by which country?
| A. America. |
| B. India. | C. Pakistan. | D. China. |
| show answer
Answer: A. America.
|
Question: 9
National Institute of Oceanography is situated in which of the following place in India?
| A. Uttar Pradesh. |
| B. Goa. | C. Himachal Pradesh. | D. Delhi. |
| show answer
Answer: B. Goa.
|
Question: 10
CDAC is an Informational technology based government organization in India. What is the full form of CDAC?
| A. Centre for Development of Advanced Committee. |
| B. Centre for Development of Advanced Computing. | C. Centre for Divercification of Advanced Computing. | D. Centre for Development of Artificicial Computing. |
| show answer
Answer: B. Centre for Development of Advanced Computing.
|